“Jij en ik, samen bouwen aan een school waar elk talent kan groeien”

Wat hebben we gedaan tijdens de eerste maanden...

18 okt
2018

Een heleboel ;)

Vooral gespeeld natuurlijk maar ondertussen ook wel vanalles geleerd.

We kennen onze pictogram nu wel al en weten ook van wie de andere kentekentjes zijn.  Soms proberen we nog wel eens om een ander herkeningstekentje te nemen om op onze werkjes te plakken maar dan gaat er wel een sirene af in de vorm van een krijsende medestudent! We sorteren nu ook al wel eens onze eigen tekeningen in ons eigen plekje in de kast maar dan moeten we wel heel goed opletten want tussen al die vakjes ons eigen vakje terugvinden is behoorlijk moeilijk.... omdat die andere tekeningetjes op de kast ook zo mooi zijn :)

's Morgens draaien we ons kaartje om en schuiven we een parel van links naar recht aan het aanwezigheidsbord.  We kunnen al lezen wie die dag niet opdaagde en thuis bleef.  We tellen de aanwezige kleuters en vergelijken het aantal parels van de niet aanwezige kindjes met het aantal rode kaartjes.  We zingen dat het een lust is samen met Jules de klaspop en de dagen van de week beginnen we te begrijpen omdat we elke week weer opnieuw starten op maandag, op dinsdag met de belletjes mogen 'ding-ding dinsdag' zingen, op woensdag het "woe-woe-woe-woe-woensdag spokenliedje" liedje zingen en de andere dagen ook wel voorzien van een steeds wederkerende ritueel.  Jules krijgt van het klasbaasje een andere trui en geloof het of niet maar Jules zijn mama heeft die nu toch wel in dezelfde volgorde gehangen van de kleuren die we afgesproken hebben om aan onze dag te geven.  Mja, sommige zaken kleuren niet alleen de dag maar ook de lach wanneer de kindjes binnen enkele weken zelf de link leggen ;)  Heksje Mimi haar jurkje moet dezelfde kleur hebben van Jules zijn trui en hoe eenvoudig dit voor een volwassene kan zijn, dat is het zeker niet voor een peuter.  Van 3-D naar 2-D is een hele grote stap.

We hebben al naar een heleboel verhaaltjes geluisterd.  In de heksenketel worden er per uitzondering eens boekjes of prenten voorgelezen en enkel wanneer het verhaal al zeer goed gekend is.  Bij ons in de klas worden er dus verhaaltjes verteld.  Anna en Milan en Jules die naar school moesten, Een heleboel verhaaltjes die het hadden over potjes en toiletjes en wc's en luiers ...  , verhaaltjes over blaadjes die afvallen of naar beneden dwarrelen, over een kabouter en heksje Mimi en een klein visje die zijn mama kwijt is zodat wij helpen zoeken naar de juiste kleur en dier.  Dat je die zaken op verschillende manieren kan verwoorden rekenen we als pluspunt in het verwerven van schooltaal ;)  Zo spreken we over een slak die geel is maar evengoed over een gele slakof over een slak voor het visje en het visje achter de slak. 

We hebben ook getekend met dikke en dunne potloden, met wasco's en houtskool, hebben we de getekende lijnen en krabbels met water bewerkt, hebben we geverfd met 1 kleur verf op papier maar ook leren wisselen van kleur zonder het penseel uit de pot te nemen of hebben we ook al een beetje geleerd om een penseel uit te spoelen alvorens een andere kleur te kiezen.  We hebben geplakt en gekleefd met kleine gescheurde stukjes papier of met onze handen en dikke kwasten grote vellen papier in te smeren om er een doos in te wikkelen... Ah en we hebben ook al enkele keren met een schaartje pogen te knippen.  We hebben mogen schudden met volle verfborsels verf in een doos, we hebben met knikkers in met opzet gemaakte vlekken gerold en we hebben getekend en geschilderd op horizontaal vlak maar evengoed aan de schildersezels mogen staan.  Met klei en plasticine hebben we ons ook al menige keer vermaakt en we beginnen zelf al te kunnen opruimen of zelf al iets van het nodige materiaal te kunnen nemen.  (We moeten wel want Ilse 'vergeet' constant wel iets ;)  )

Naar de turnzaal stappen vinden we lol en ook naar de turnjuf en haar leuke lesjes kijken we uit.  

We mochten ons mooie oranje tasje vol met werkjes mee naar huis nemen maar we moesten het tasje de dag erna alweer mee naar ons klasje brengen.  De werkjes moeten thuis blijven, het tasje moet terug naar school zodat we het weer kunnen vullen met onze volgende lading tekeningen en schilderwerken.

We zijn het al goed gewoon om naar school te gaan.... en nu komen er binnenkort nog nieuwe vriendjes bij.  Wij kijken er alvast naar uit!  En instappertjes: wenen hoeft echt niet hoor, de eerste KAN is echt FUN :)

 

Facebook

Agenda

Samen leren samenleven

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rond De Nieuwe Arend? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Contact info